woensdag 8 maart 2017

De Group5 met nieuwe bandjes !

Toch een primeur bij Speedtrack, we gebruiken als proef andere banden als de gebruikelijke Slot-It PT1167 bandjes  (die bleken niet altijd even consistent te zijn qua siliconen samenstelling), de Sideways siliconen banden, eens kijken of die beter bevallen als de PT1167 bandjes.
Iedere rijder kreeg een set bandjes uitgereikt, waarmee de race moest worden begonnen. Diegenen die er nu niet bij waren krijgen de bandjes de volgende Group5 clubrace.

Nadat er eerst naarstig getraind werd om aan de bandjes te wennen, konden we iets over negen uur beginnen met de kwalificatie.

Roy (kwam eens kennismaken met Speedtrack en reed niet met de wat lastige Group5, maar met de stabielere Ninco club Corvette), begin met een 14 blank, een nette tijd, zeker als je bedenkt dat we zelf met zo’n auto een 13 half draaien, daarna Richard, die meteen de 12 in dook, Fin reed ook een 12,8 en was 16 duizendste sneller, Jan reed een 12,9 dus die drie zitten dicht bi elkaar. Sander Klappe haalt er een volle seconde vanaf, Sander Knol rijdt ook een 11,8 en is maar 7 duizendste langzamer, Roel draait een 12 blank, Jim ook een 11,8 en 4 duizendste langzamer dan Sander Klappe. Edwin gaat drie tiende sneller met een 11 half, Joop weet nog iets (een tiende) sneller te gaan en Jos knijpt zoals gebruikelijk zijn regelaar bijna fijn, maar weet er toch een 11,3 uit te persen.

De uitslag:

Omdat we met zijn elven zijn, mag Sander Knol kiezen of hij met de eerste groep mee doet of met de tweede, hij kiest voor de snelste groep, zodat we de eerste race met zijn vijven beginnen:
Roel (in deze heat als snelste gekwalificeerd), start in baan 1, daarnaast Finn. Jan, Richard en Roy.
De oranje “Jagermeister” BMW 320 van Roel staat gereed in baan 1, daarnaast de blauwwitte Ford Mustang van Finn, de witte club BMW M1, gereden door Richard, de blauwwitte Ford Capri van Jan en de roodzwartwitte club Corvette gereden door Roy.
Je kunt goed zien dat de Capri en de Mustang uit dezelfde stal komen, ze hebben hetzelfde chassis, ze lijken ook erg op elkaar, zeker gezien de kleurstelling, alleen de Mustang is wat hoekiger en de Capri wat ronder.

Bij de start neemt Roel meteen de leiding, dat wekt geen verbazing, gezien de ervaring, en bouwt gaandeweg zijn voorsprong uit. Maar daarachter is het spannender, eerst rijdt Finn in baan 2 op de tweede plaats, maar laat wat steekjes vallen in baan 3, en daar maakt Richard gebruik van om in baan 4 Finn voorbij te steken. Richard en Jan gaan eerst gelijk op maar dan komt Jan in de wat langzamere banen en moet Richard laten gaan. Finn neemt in baan 4 de draad weer op en maakt gebruik van een kleine inzinking bij Richard in baan 5, gaat er voorbij en bouwt langzaam maar gestaag zijn voorsprong op Richard en Jan uit. Jan heeft in baan 2 problemen met zijn auto, op gegeven moment wordt de club Lancia ingezet, maar daardoor heeft Jan teveel tijd verloren om Richard nog in te halen. En Roy ? Die draait zijn rondjes om de Speedtrack baan te leren kennen, na de start in de langzamere banen 5, 6 en 1 komt Roy tot meer rondjes in de snellere banen en komt tot een respectabele 91 ronden, niet gek voor de eerste keer met een Ninco clubauto !
Roel eindigt dus als eerste in deze heat, voor Finn, Richard, Jan en Roy.   

Voor de volgende heat staan al klaar:
Jos (als snelste) start in baan 1, daarnaast Joop, Edwin, Sander Klappe, Jim en Sander Knol. 
Louter BMW’s aan de start: de witblauwe BMW M1 van Jos in baan 1, daarnaast de feloranje BMW 320 van Joop, de witte BMW M1 van Edwin, de roodwitblauwe  “Rodenstock” BMW 320 van Sander Klappe, de witte “Dorfner” BMW M1 van Jim en de lichtblauwe “Fruit of the Loom” BMW 320 van Sander Klappe.

Na de start ontstaan binnen deze race twee wedstrijden, die tussen Jos, Joop en Edwin (beginnen in de snelste banen) en die tussen Sander Klappe, Jim en Sander Knol (beginnen in de langzaamste banen). Jos, Joop en Edwin geven weinig op elkaar toe, in de eerste stint is Joop in baan 2 de snelste, daarna is Jos in baan 2 en 3 de snelste, terwijl Edwin even afhaakt zodra hij in baan 5 rijdt, Joop volgt ook zodra hij in baan 5 rijdt (blijkbaar is baan 5 toch wat langzamer dan baan 3 en 4), Jos weet wel in baan 5 het tempo constant te houden en eindigt als eerste in deze race, voor Joop en Edwin (die in de laatste stint nog erg dicht bij Joop in de buurt komt),veertig baanvakken is het verschil maar tussen Joop en Edwin. Later hoor ik dat Joop zijn auto niet naar wens liep, Joop was eigenlijk van plan om zijn stunt van november vorig jaar te herhalen, maar dat komt een volgende keer wel weer).
Achter dit strijdende drietal vindt ook een strijd plaats, waarbij Sander Klappe in de eerste stint de kop neemt, maar dan komen Jim en Sander Knol op gelijke hoogte, Jim neemt dan de kop over in baan 1, maar Sander Klappe komt weer bij zodra hij baan 6 achter de rug heeft,dan gaat het gelijk op tussen die twee, met Sander Knol op het vinkentouw, klaar om te te slaan zodra een van die twee een steekje laat vallen. Maar dat gebeurt niet en in de laatste stint weet Sander Klappe ruim afstand te nemen van Jim en Sander Knol, zodat Sander Klappe als 4e eindigt in deze heat, met nog geen ronde voorsprong op Jim en twee op Sander Knol, die op zijn beurt nog 14 baanvakken voorsprong overhoudt op Roel uit de vorige race.   

De totaaluitslag:

Wat feitjes:
  • ·         Geen PR’s ditmaal.
  • ·         Toch rijden Sander Klappe en Sander Knol in baan 2 een snellere rondetijd dan in de kwalificatie.
  • ·         Roy ging gaandeweg de race steeds beter rijden, dat laten zijn snelste rondetijden ook wel zien, in baan 1,2,3 en 5 rijdt hij een snellere rondetijd dan in de kwalificatie !
  • ·         Dat Finn sneller kan dan hij in de kwalificatie heeft laten zien, bewijzen zijn tijden wel in de race, in alle banen behalve baan 6 rijdt Finn een snellere rondetijd dan in de kwalificatie (tussen de 12,4 en de 12,6 terwijl zijn kwalificatietijd een 12,8 was) !


De stand m.b.t. het clubkampioenschap in de Group5:
24-2-2017
Totaal
aantal races
Klasse A
punten
Jos
32
2
Edwin
21
2
Joop
21
2
Jim
13
2
Sander Kn
11
2
Sander Kl
11
2
Roel
9
2
Simon
0
0
Tom
0
0
Totaal
aantal races
Klasse B

punten
Finn
4
1
Richard
3
1
Jan
3
2
Hans
2
1
Rick
0
0
Gert
0
0
Ton
0
0

En de totaalstand (over alle klassen heen) na 24 februari:
24-2-2017
aantal races
Klasse A
Totaal
Jos
100
6
Joop
69
6
Edwin
61
5
Jim
51
6
Sander Kn
46
6
Sander Kl
42
6
Roel
31
6
Tom
19
2
Simon
4
1
Klasse B

Totaal

Hans
23
5
Finn
14
5
Rick
10
3
Jan
7
4
Richard

4
2
Gert

0
0
Ton
0
0